JOSEPH H. PILATES

Pilates bestaat al sinds de jaren `20 van de vorige eeuw. Hij heeft meer dan 60 jaar lang onderzoek gedaan en geëxperimenteerd om tot datgene te komen wat wij tegenwoordig `Pilates`noemen. Vandaag de dag is het êên van de meest complete systemen van lichamelijke conditionering.

Joseph H. Pilates werd in 1880 in Duitsland geboren.
Door zijn ziekelijke kindertijd begon Pilates met een uniek trainingssysteem.
Geïnspireerd door oosterse en westerse filosofieën combineerde hij de mentale focus en de specifieke ademhaling van yoga met de fysieke gerichtheid van gymnastiek en andere sporten tot iets nieuws. Hij wilde zijn geest de controle over zijn lichaam laten krijgen. Daarom noemde hij zijn methode "contrology". Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog werd Joseph Pilates in Engeland gevangen gezet en begon daar met z`n medegevangenen te trainen. Door hun uitstekende geestelijke en lichamelijke gezondheid doorstonden ze in 1918 probleemloos een zware griepepidemie. In het ziekenhuis waar Pilates tegen het einde van de oorlog als hospik werkte, heeft hij zijn bewegingstechniek verder uitgewerkt. De bedden van zijn invalide patiënten werden met extra vering en doeken uitgerust om ze als trainings apparatuur te gebruiken. De artsen merkten dat het genezingsproces van patiënten sneller verliep dan voorheen. De speciale Pilates apparaten waarmee nu getraind wordt zijn in feite gebaseerd op de ziekenhuisbedden uit die periode. In 1926 emigreerde Joseph Pilates naar de VS. Tijdens de overtocht leerde hij zijn vrouw Clara die verpleegster was kennen. Met haar opende hij in New York zijn eigen fitness centrum, waar hij al snel enthousiaste volgelingen kreeg. Zo zagen dansers en acteurs in die tijd de voordelen van de trainingsmethode. In een poging zijn methode bekend te maken bij het grote publiek, publiceerde Pilates "Return to life through contrology" een boek over mat oefeningen.

Na zijn dood in 1967 werd Joseph Pilates zijn werk in de eerste plaats door zijn vrouw voortgezet. Die wordt herinnerd om haar schitterende gevoel voor techniek en unieke vermogen om de essentiële kwaliteit van iedere beweging over te brengen.

Nu meer dan bijna een eeuw na zijn aankomst in New York, is het werk van Joseph Pilates populaider en toegankelijker dan ooit.